P á l o s ok nyomában zarándoklat, szerzetesek hagyatéka

2020. augusztus 30. vasárnap

08.00 óra indulás busszal Budapestről.

C s a t k a

Sarlós Boldogasszony falusi plébánia templom, szentélye és tornya XIV. Századi pálos templomból és kolostorból maradtak fent / B Ú C S Ú J Á R Ó hely

Csatka temploma a salföldi és pápai történeti jegyeket is magán hordozza. Szintén középkori alapítású kolostor, ám Salfölddel ellentétben nem pusztult el, sőt, miután a pápai pálosok gondjaikba vették, a barokk időszak népi vallásosságában fontos szerepet kapott. Csatka Szentkútjánál már a 18. század végétől történtek csodás gyógyulások, ezért a templom búcsújáróhellyé vált, ma pedig a búcsújárás továbbélésének köszönhetően a magyarországi cigányok legnagyobb zarándokcélpontjaként ismerhetjük. A pálos jelenlét itt ugyan történeti folytonosságában megszűnt, ám a szerzeteseknek a lelki életre gyakorolt hatása ma is él.

Második állomásunk Pápa. A rend a 16. század viszontagságai – török hódítás, reformáció – miatt a század végén a megszűnés szélére jutott, Pázmány Péter kezdeményezte a pálosok reformját, amely végül 1643-ra zárult le. A pápai pálos jelenlét érdekessége, hogy még a megújulási folyamat vége előtt, újonnan alapította Csáky László gróf 1638-ban, tanúságot téve arról, hogy a társadalomnak igénye és szüksége volt a rendre. A kolostor mellett világi gyermekek számára iskola létesült, ezzel pedig a pálosok életének is új fejezete nyílt meg. Pápa pálosait megismerve megmutatkozik a rend és a magyar nemesség szoros, egymást segítő kapcsolata, amely a mindenkori magyar érdekek szolgálatában állt.

Pápa

P á p a

Nagyboldogasszony templom, egyedülálló pálos fafaragások, kriptazáró márványlap pálos címerrel, kóruson, zsolozsmázó padon pálos címer

S a l f ö l d

Kőkúti pálos kolostor rom az erdőben, Szent Mária Magdolna tiszteletére felszentelt kolostor
A kolostor rom L O V A S fogattal történő megközelítése!

Salföld (Kőkút)

A rendtörténet kezdeteit láttató egykori építményt szándékosan nem autóbusszal, hanem a korabeli közlekedéshez jobban hasonlító lovas fogattal érjük el: így az oda vezető út nem csupán kulturális látványosság, hanem a szerzetesi élet csöndességének misztikumába beavató, éppen annak lényegét érintő, elmélyült tapasztalás lehet. A salföldi kolostorrom megmutatja, hogyan éltek pálosaink a középkori Magyarország elválaszthatatlan részeként, de a világi társadalomtól mégis mindig kicsit távolabb, összhangban a természettel.

Utunkat Székesfehérvár késő barokk pálos világának fölidézésével zárjuk. A hajdani koronázó városban a 18. század közepén jezsuiták építtettek templomot, azonban 1773-as föloszlatásukat követően pálosok vették át annak gondozását. A helyszín kiemelkedő művészettörténeti értéke a sekrestye rokokó bútorzata, amelyet Hyngeller János pálos szerzetes, fafaragó mester készített: a tölgyfából és hársfából született mű szinte „templom a templomban”. 

A korszakokon átívelő kirándulást ez az esztétikai élmény zárja, amely szimbolikus ívet is rajzol a pálos rendtörténet magyarországi alakulásáról. Az erdőkbe telepedő egykori remeterend a barokk kor végén – mintha csak megérezték volna, hogy II. József 1786-ban őket is föloszlatja majd –, az erdő fáit Isten dicsőségére templommá faragta, hogy így hagyja ránk, utódokra a rend emlékezetét addig, amíg el nem érkezik visszatérésük ideje.

Székesfehérvár

S z é k e s f e h é r v á r

Nepomuki Szent János Ciszterci templom, csodálatos rokokó bútorzata pálos szerzetesek hagyatéka

19.00 óra érkezés Budapestre a kiindulási helyre.

Vezetőink, előadóink: – (hivatalosan is a pálos rend munkatársai, pálos kutatók)
Pető ZsuzsaNemzeti Múzeum, középkoros régész, történész
Bojtos Anitabarokk koros történész

Kísérőnk: Szick Gergely egyesületi tikár

Az út során a buszon és a helyszíneken vezetőink előadásokat tartanak, mind a középkori, mind a barokk kori pálos szerzetesek életéről, szokásairól és egyéb érdekességekről életükből.

R é s z v é t e l i díj: 11.700,- Ft

Magába foglalja a teljes útiköltséget, az egész napos idegenvezetést, az előadásokat, a szervezői és kísérői díjakat, költségeket a templomi adományokat és a salföldi rom lovas fogatozással való megtekintését!

Regisztráció: palos@avekiallitohaz.hu

Információ: +36 20 312 5925